Rubrika Věda

Tuleja bude jmenován ministrem pro výzkum v pondělí, zaměřit se chce na mladé ve vědě

Na kandidátovi na ministra pro vědu a výzkum je TOP 09 domluvena s prezidentem Petrem Pavlem. Do úřadu bude jmenován v pondělí 6. května, což po úterní schůzce řekl místopředseda vlády a zmíněné navrhující strany Vlastimil Válek. Informaci potvrdil i Pavlův mluvčí Vojtěch Šeliga. Setkání před jmenováním podle něj není nutné, neboť se oba osobně znají. Tuleja by se chtěl věnovat spolupráci Národního akreditačního úřadu s vládou či financování mladých vědců a jejich výjezdů do zahraničí.

Pražský Ústav organické chemie a biochemie zakládá laboratoř v USA. Povede ji kontroverzní vědec

Pražský Ústav organické chemie a biochemie Akademie věd ČR (ÚOCHB) oznámil, že zakládá laboratoř ve Spojených státech. Tímto krokem se dostane do centra biomedicínského výzkumu. Centrum totiž vznikne v Bostonu, kde sídlí nejen slavné akademické instituce, jakými jsou například Harvardova univerzita, MIT nebo Centrum klinické medicíny v Bostonu, ale také řada firem podnikajících v tomto oboru.

Vědci popsali, jaká psí plemena nejméně umírají na rakovinu. Našli zákonitost, má ale řadu výjimek

Podle studie provedené na Kalifornské univerzitě v Riverside mají středně velcí psi vyšší riziko vzniku rakoviny než největší a nejmenší plemena.
Načítání...